Kräftfest på Värmdö

Solen skiner och vi kör sakta fram på grusvägen till våra vänners nybyggda sommarhus.
Planeringen och byggnationen har tagit tid och vi är så nyfikna att få se huset på riktigt.
Vår hund Siri rusar glatt fram över stenhällarna och gräsmattorna för att få hälsa på sin
extrafamilj. Hon, liksom vi stormtrivs i våra kära vänners sällskap.

Först lite svenskt bubbel. Kronvalls vinslott. Åkesson vin AB.
Fin etikett designad av en vän, Oskar Liedgren.




Sedan ett dopp för de badsugna i den närliggande insjön.

   

   
Att duka till traditionellt kräftkalas går väldigt bra med batikfärgade dukar från Afrika.

Innan kräftorna bjöds vi på kantarellpaj.
Här kommer ett recept för 4 personer på liknande paj med kesella i degen.

3 dl vetemjöl, 50 gram margarin och 1 dl kesella hackas samman och knådas till en deg som får vila ca 30 minuter i kylen innan den trycks ut i en pajform ( ca 26 cm)  och gräddas 10 minuter i ugn på 225 grader.

1 liter rensade kantareller steks med 1 lök och några matskedar smör i en panna tills lök och svamp fått fin färg.  
Häll sedan på 3 dl grädde och låt puttra samman.
Häll över allt i ett durkslag, låt grädden rinna ner i en bunke.
Tag svampen åt sidan.
 Blanda grädden som nu fått smak av svampen med 3 ägg och 1 dl riven Västerbottenost.
Rör ihop äggblandningen med den steka
svampen och löken och fyll den förgräddade pajformen.
Grädda i ugn tills äggstanningen blivit fast och pajen fått fin färg.



     
Kall öl, frostig snaps och kryddiga ostar!


Svenska skönheter!


Kräfta eller hummer?

Mätta och nöjda släkte vi sedan alla lyktor och lampor, tog med oss filtar och kuddar och la oss på berget för att skåda upp på den vackra stjärnklara natthimmlen. Efter ett tag hördes snarkningar från de övriga. Jag låg vaken och var lycklig.



Hårt liv i köket

Jag har tidigare skrivit om boken Kitchen Confidential som beskriver det hårda livet i köket.
Kocken och köksmästaren Fredrik Strinnemark skriver bokstavligen under på att det
är ett varmt och tufft jobb att vara kock. Spana in hans tatueringar.




Snapsglas till kräftskivan

Min kusin formgivaren Pehr Holmström har designat fina snapsglas som passar väldigt bra till kräftskivan i skärgården. Glasen har fått formen från sjömärken till havs. Vill du veta mer om vilka återförsäljare det finns eller beställa glasen direkt av Pehr gå in på hans hemsida www.branningen.se



Ostronrally på Brasserie Elverket



Den sista fredagen i månaden har Brasserie Elverket på Linnégatan i Stockholm
Ostronrally. Från klockan 15.00 kostar ostronen 14 kronor och ett glas champagne 69 kronor.
Varje timme ökar priset. Det brukar alltid vara fullt med folk som passar på fira in
löningshelgen och umgås med vänner.



Jag var där i fredags och slurpade i mig de havssmakande delikateserna.
Eftersom bilen var med fick det bli en kall lättöl istället för champagne.
I solen på uteserveringen med trevligt sällskap var det en toppenstart på
en skön helg.


Barndop




Jag är nyss hemkommen från en helg i Göteborg med omnejd.
Så härligt att träffa familj och släkt igen och i ett sådant här fantastiskt
 sammanhang! Mina tvillingkusiner har fått barn med sex veckors mellanrum
och döpte sina ljuvliga döttrar Doris och Stina samtidigt i Mölndal. Solen sken,
barnskratt ekade i kyrkorummet och vi hade god tid till mat, dryck och långa
samtal under den efterföljande lunchen och middagen.

 


Maccarons, drömmar, biskvier och tårtor på rad.




Moster Åsas citron och kiwicheesecake.



De små flickornas mammor skapar inte bara vackra döttrar utan även
ljuvliga kakor.





På kvällen blev det vin och kryddstark grekisk mat från Efessos Taverna
på Karl Johansgatan i Majorna. Calamaresringar, tzatsiki, tapenade, dolmades,
hoummous, vattenmelon, fårost, vitlöksbröd och oliver bland annat.


Enkel och snabb middag

Kokt torskrygg med skirat smör och pepparrot.



Koka potatis av mjölig sort.
Klyfta citron.
Gör en sallad av gröna blad och sockerärtor.
Riv färsk pepparrot.
Skira smör.
Koka torskrygg i saltat vatten.
Pressa potatisen och servera!


Gott för öga och gom i slottsmiljö





Gunnebo slott mellan Stensjön och Rådasjön i Mölndal söder om Göteborg är en
vacker 1700-tals anläggning. Här kan  man promenera mellan ekbackar och kohagar
med utsikt över sjö och å. De ståtliga byggnaderna och tuktade trädgårdarna gör
att man nästan hör svunna tiders ljud av hästar som drar nätta vagnar, och fraset
av tygerna i slottsdamerenas klänningar.









Här kan man hyra festvåning för bland annat bröllop men även fika eller äta lunch.
Den Kravcertifierade kaféhuset och krogen har öppet året om. Bageriet har fått två
SM titlar i mathantverk.



        


Vi åt Trädgårdsmästarens buffé där merparten var vegetarisk, vällagad och smakrik.
En fröjd för öga och gom. Det mesta som serveras sommartid av grönsaker och örter
skördas i köksträdgården på slottet.






På sommaren spelas utomhusteater i trädgården och på vintern serveras julbord.
Vill du läsa mer om slottet och verksamheten där gå in på www.gunneboslott.se


Matmarknad i Milano November 2011

Vilket nöje att vakna upp och gå ut på gatan utanför lägenheten
vi hyrde i Milano och mötas av detta. Man har under
morgontimmarna byggt upp en matmarknad full av färska, färgglada
väldoftande råvaror. Italien är verkligen ett matland värt att resa till.



Super Mozzarella? Si!



Karl Johansvamp är italienarnas favoritsvamp. Jag håller med om att den är
god. Men framför allt lättplockad och enkel att rensa.



Ta bara en skiva skinka på smörgåsen är du snäll.


En kocks hårda liv

Anthony Bourdain lever ett hårt liv och anses säkert av många i hans omgivning som en slyngel som inte klarar av någonting. Men han klarar av det hårda klimatet på flera topprestauranger och skapar med sin lika missanpassade kockkollegor maträtter som når himmelska höjder enligt överklassgästerna i de fina matsalarna. En humoristisk bok med ironsik ton som beskriver livet vid varma spisar bakom finkrogarnas vackra yta.



Författare:
Bourdain, Anthony
Titel:
Kitchen confidential : en kocks bekännelser / Anthony Bourdain ; översättning av Hans Berggren
Kategori:
Särskilda utländska författare.
Förlag:
Stockholm Bonnier
År:
2002
Språk:
Svenska



Kvinnor vid spisen

Filmen Julie & Julia bygger på den kända matälskaren Julia Childs liv. 

När Julie Powell (Amy Adams) drabbas av en 30-årskris så bestämmer hon sig för att starta ett gigantiskt matprojekt som innebär att hon ska laga 524 maträtter och alla ska lagas enligt Julia Childs (Meryl Streep) recept i dennas bok "Det goda franska köket". Julie bloggar på Internet om sina missöden och kulinariska höjder och så hamnar Julie i ett matmecka och träffar nya vänner.

 


Vingård i Toscana

Under påskhelgen var jag, min man och två vänner i Italen.
Vi bilade runt och naturligtvis var målet med resan att njuta av mycket god
mat och dryck.Vi önskade besöka några vingårdar men efter att
ha varit hos Mattia Barzaghi på Il Caggio utanför San Giminiano så var vi
mer än väl nöjda. Där blev drömmen om en vingård bekräftat flera gånger om.



Gården ligger i ett naturreservat några kilometer utanför den medeltida
staden San Giminiano. Huset och omgivningarna gör att även den minst
romantiska blir blixtförälskad. Varför bo någon annan stans i världen om det
finns platser som den här?


Precis så tänker gårdens ägare och tillika vinmakare, Mattia Barzaghi.
Han driver en agricultura och har lägenheter till uthyrning. Vi tillbringde ett
antal timmar i hans härliga hus och vinkällare. Han gav generöst en grundlig
presentation av hans filosofi kring vin och vinproduktion och vi fick naturligtvis
smaka vad gården de senaste åren fått fram.








Chiantiområdet i Toscana är känt för sina röda viner men just runt San Giminiano produceras
mest vita viner. 90 % av vinerna på gården Il Caggio är vita. En del exporteras utomlands.
Någon importör i Sverige hade Mattia i dagsläget inte så vi fick importera våra egna flaskor.
Väl förberedda för vininköp hade vi en extra väska med oss och köpte hem sju av hans flaskor.





Vill du läsa mer om Mattia, hans vingård och undersöka möjligheten att bo i någon av de fina
lägenheterna på gården så klicka dig vidare till hans hemsida.

www.il-caggio.com


Skolaffisch från loppis

Jag var på Lions årliga loppis i Slite förra veckan och lyckades fynda
en fin skolaffisch. Den pryder nu sin plats på väggen vid köksbordet.


Matglädje med vänner

Under hösten kommer jag och min man med jämna mellanrum
umgås, äta och dricka gott med tre andra
matintresserade vänner. Första middagen gick av stapeln i går kväll i Tyresö.



Menyn bestod av:
Nybakat dinkelbröd med örter och västerbottenost.
Grönärtsoppa med räkor och champagne.
Nystekt gös med färskpotatis, haricovert och champignoner i ugn och creme fraichsås.
Ostar med frukt, kex, valnötter och marmelad.
Chokladmousse med färska Gotlandshallon.



Bubbel i kvällssol.



Len, vacker och välsmakande!




Gösses vilken gös!




Inte en smula kvar.








En härlig sommarkväll i trevligt sällskap och fantastisk mat!




Drinkar på Surfers i Visby


Dessa sommargoda drinkar har vi avnjutit på Surfers i Visby.
Både vackra och goda!








The Bathers Pavilion Sydney

Jag tog färjan från Circular Quay i Sydney för att besöka The Bathers Pavilion
med min familj när vi var i Australien förra sommaren. Efter en mysig tur
med utsikt över operahuset och förbi stora villor som doppade tårna i vattenet
närmade vi oss. En kort busstur tog oss sedan ner till Balmoral Beach där det
gamla badhuset ligger.



Det här stället ville vi gärna besöka under vår Austrualienresa.
Vi hade fastnat för restaurangen genom en kokbok som kommit i vår ägo flera år tidigare.



Byggnaden är uppförd 1929 och ligger fantastiskt vackert vid stranden
omgiven av gräsmattor med skuggande träd och klippor.



Krogen som öppnade 1988 har en vacker matsal med hänförande utsikt
över bukten och en enklare cafédel. Vi åt en härlig lunch i matsalen och alla rätter
var fantastiska. Servicen och vinerna vi drack förhöjde helhetsintrycket.









Självklart började jag med ostron!







http://www.batherspavilion.com.au/


Kinamat på Surfvis

Surfers i Visby
På Gotland i Visby driver sedan två år Mymlan Isenborg och hennes kompanjoner Per och Nisse enligt min mening Sveriges bästa kinarestaurang. Och det är inte ens en kinarestaurang. Här hittar du inte kopierade menyer nedstoppade i plastfickor i en vadderad pärm. Tre små rätter, friterad banan med glass och falsk hajfenssoppa lyser med sin frånvaro. Det finns inte en enda rätt med cashewnötter och de som arbeter i servisen kan alla uttala bokstaven R.

Mymlan och hennes pappa Göran på besök.

Varför utklassar då en Surfrestaurang innanför Visbys medeltida ringmur alla kinakrogar i landet? Jo, maten lagas med själ och hjärta. Kryddor som kanel, stjärnanis, ingefära, sichuanpeppar och koriander gör att alla de små rätter man plockar ihop efter hur många man är runt bordet eller hur mätt man vill bli smakar himmelskt. Min goda vän Lena som åt på Surfers för första gången förra veckan sa - Det finns ett före den här middag och ett efter. Det är en milstolpe i livet.

En av de två kvällar vi åt där i förra veckan var det kö utanför innan krogen öppnade klockan 17.00. Resten av kvällen var fullbokad men folk letade sig dit för att eventuellet kunna äta en tidig middag innan alla andra gäster som varit ute i god tid och bokat bord började strömma in. Trots att det under många kvällar i juli är fullt har alltid den trevliga och serviceinriktade personalen tid att grundligt berätta om rätterna som bärs ut på stora blickor och presenteras en och en. Man får reda på hur rätterna lagats, vilka kryddor som karaktäsierar dem, i vilken ordning de lämpar sig bäst att äta och även små anektoder kring hur rätten fått sitt ursprungliga kinesiska namn.


Det märks att Mymlan gått i Erik Videgårs skola och var en av dem som arbetade på En halv trappa i Stockholm för några år sedan. Tyvärr finns inte den krogen kvar så är man sugen på att äta kryddig och vällagad kinesisk mat får man ta färjan över till "Öjn". Är det så att man inte har något annat ärende eller anledninga att besöka den vackra medeltidsstaden så får man ändå lön för mödan på Surfers.

                                                        
                                                            


Ett tips är att börja med en av de goda drinkarna till exempel Chengdou Schanaza med mango, gin, mynta, ingefära och honung. Tilll den kryddiga maten passar så klart öl eller enligt mig ännu hellre ett vitt kallt rieslingvin efter Mymlans rekommendation. Önskar man dessert efteråt svalkar en fruktig sorbet. Sedan är det bara en vacker solnedgång som fattas för att kvällen skall bli perfekt. Ett bra ställe att njuta av den är från Krönet. En av Visbys mysiga utomhusbarer.

Klicka på bilden för att komma till Surfers hemsida.
                                                 

 


Matminnen

Regnet fullkomligt öser ner. Kanske ett tecken på att semestern faktiskt är slut för min del. I morgon börjar jag jobba. Men länge efter att sommarens solbränna börjat blekna och vardagen lunkat in en måndag till fredagtakt så består minnena. Minnen av en sommar med mycket god mat. Mat som satt prägel på semestern.

Det är sann lycka att laga mat i lugn och ro. Några av dessa matminnen kommer hamna här.

             

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0