Kräftfest på Värmdö

Solen skiner och vi kör sakta fram på grusvägen till våra vänners nybyggda sommarhus.
Planeringen och byggnationen har tagit tid och vi är så nyfikna att få se huset på riktigt.
Vår hund Siri rusar glatt fram över stenhällarna och gräsmattorna för att få hälsa på sin
extrafamilj. Hon, liksom vi stormtrivs i våra kära vänners sällskap.

Först lite svenskt bubbel. Kronvalls vinslott. Åkesson vin AB.
Fin etikett designad av en vän, Oskar Liedgren.




Sedan ett dopp för de badsugna i den närliggande insjön.

   

   
Att duka till traditionellt kräftkalas går väldigt bra med batikfärgade dukar från Afrika.

Innan kräftorna bjöds vi på kantarellpaj.
Här kommer ett recept för 4 personer på liknande paj med kesella i degen.

3 dl vetemjöl, 50 gram margarin och 1 dl kesella hackas samman och knådas till en deg som får vila ca 30 minuter i kylen innan den trycks ut i en pajform ( ca 26 cm)  och gräddas 10 minuter i ugn på 225 grader.

1 liter rensade kantareller steks med 1 lök och några matskedar smör i en panna tills lök och svamp fått fin färg.  
Häll sedan på 3 dl grädde och låt puttra samman.
Häll över allt i ett durkslag, låt grädden rinna ner i en bunke.
Tag svampen åt sidan.
 Blanda grädden som nu fått smak av svampen med 3 ägg och 1 dl riven Västerbottenost.
Rör ihop äggblandningen med den steka
svampen och löken och fyll den förgräddade pajformen.
Grädda i ugn tills äggstanningen blivit fast och pajen fått fin färg.



     
Kall öl, frostig snaps och kryddiga ostar!


Svenska skönheter!


Kräfta eller hummer?

Mätta och nöjda släkte vi sedan alla lyktor och lampor, tog med oss filtar och kuddar och la oss på berget för att skåda upp på den vackra stjärnklara natthimmlen. Efter ett tag hördes snarkningar från de övriga. Jag låg vaken och var lycklig.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0