Lingonpaj
En supergod höstpaj med lingon.
RECEPT
Pajdeg: 100 gram smör
0,5 dl hela linfrön
2,5 dl dinkelmjöl
1 krm salt
Kolasås: 1,5 dl grädde
1,5 dl råsocker
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Topp: 3 dl färska lingon rårörda
1 dl socker
1 tsk färsk riven ingefära
1. Värm ugnen till 175 grader
2. Blanda ihop ingredienserna till en deg och ställ in i kylan ca 30 minuter.
Tumma ut degen i en pajform med löstagbar kant.
3. Grädda pajen i 15 min.
4. Blanda under tiden ihop grädde, socker och sirap i en kastrull.
Koka livligt i 15 minuter eller tills kolasåsen tjocknar. Blanda i vaniljen på slutet.
5. Låt både paj och sås svalna och slå sedan såsen över pajen.
6. Riv ingefäran och blanda den med lingonen och sockret.
Rör till sockret smält och lingonen börjar safta sig lite.
7. Lägg lingonen på pajen och servera sedan.