Tour de France, del 5, Anglet och Bayonne

                         
Kanske inte the endless summer men åtminstone två veckor med mannen på äventyr
i Frankrike. Stränder och fanstastisk utsikt  vid Anglet för frukost innan vi cyklar mot
Bayonne längs kusten.
 
 
 
Glatt överraskad av Bayonne. En trevlig stad med stor matmarknad och trevliga restauranger
i den gamla stadsdelen runt floden.
 

Tour de France, del 4, Biarritz

Vi checkar in på vårt lilla enkla två-stjärniga hotell och går ner mot strandpromenaden.
     

På en av stränderna är det festival med ett gäng surfungdomar som chillar, spelar
musik på små scener, lyssnar på dj:s, klättrar och njuter av sommarlovet.
 
Kvällens förrätt. Risotto med bläckfiskbläck och grillad bläckfisk.Mums!
 
Uppe vid saluhallen ligger många bra restauranger och barer. Favoriten blev snabbt Bar Jean.
Med dess myller av gäster, höga musik och berusade (?) barpersonal. Maten är gudomlig.
 
                         

Det baskiska vinet har en grönaktig ton och är spritsigt. Passar perfekt till pinxtos, baskiska tapas,
grillade sardiner och gambas.
 
Nyfångad fisk på isbädd och färskt frukt och grönsaker i saluhallen är både vackert och inspirerande.
Tyvärr har vi inget eget kök att tillaga något i men som tur är har vi en hel del bra krogar att utforska
även i kväll.
 
 

Så snyggt golv. Så trevlig personal så god mat. Bar du Marché je t´aime.
 
 
 

Tour de France, del 3, Bagneres de Luchon

 
 
 
 
Framme i samhället som under två dagar agerar värd för Tour de Francecirkusen. Här är det ena dagen
målgång och andra start. Vi hejar såklart på svensken Fredrik Kessikof som har den eftertraktade
bergströjan. Hela stan är full av cyklister och hängivna fans som kantar inte bara målrakan utan
även hela sträckan i de höga bergen i Pyreneerna. Eftersom orten har aktiva turister året om (vandrare, moutainbike och racercyklster och vintertid skidåkare) finns här många hotell och bra restauranger men allt med en charmig prägel.Orten rymmer också ett termalbad och omtalat spa som lockar folk året runt.
 
På första parkett på uteserveringen Chez Manu kan man sitta och titta på cyklister, flanörer och lastbilarna med kravallstaket som byggs upp för nästkommande dags tävlingar. Här serveras det snabbt enkel mat. Vill man bo över är det väldigt bra priser. Vad sägs om halvpension för två 64 Euro per natt. alltså mindre än 550 kronor per natt med frukost och middag. För två!
 
 

Mat, rakt utan krångel. Vin utan krångel. Ingen garnityr inga vinglas. Voila!
 
Franskt frukost. Petit dejeurner. Nja! Kanske inte favoriten.
 
    

39 grader varm vid målrakan. Snart kommer dom. Svisch!
 
  
Apre`s vélo i byn och sedan en cykeltur hem till chambre BMW på campingen. Bon nuit!
 
 

 
 
 

Husvagnsfik

En mysig promenad är längs vattnet från Eriksdalsbadet vis Skanstull i Stockholm till Hornstull.
På halva vägen kan man stanna och fika. Den lilla ljusblå husvagnen lyser upp tillvaron.
Utbudet är inte så stort men paj med vaniljsås, glass eller mackor fixas snabbt fram.
Värt ett besök för den sköna atmosfären och fina utsikten över Årstaviken.
 

Det ska va gött o leva!

En trevlig helg i trakten av Sundsvall innehöll både namngivningscermoni för lilla Greta,
ljuvligt dopp i kaffefärgat vatten, grillmiddag och en tur i skogen. Skogens guld stod i kanten
av stigen och väntade på att bli plockat och tillagat. Färska kantareller är verkligen en favorit!
 
 
 
 

Tour de France, del 2, Toulouse

Efter en vällagad middag och välbehövlig vila på bra hotell plockade vi ner cyklarna från
räcket på bilen och rullade ut istaden. Den 575 km långa floden Garonne går genom 
Toulouse och har flera fina cykelbanor längs flodkanten.Frukost på uteservering och
besök på frukt och grönsaksmarknaden var mysiga avbrott i cyklandet. Efter ett par timmar
rullade vi tillbaka mot hotellet och vidare färd söderut.
 
 
 
 
 
 
Kycklinggrill ute på trottoaren. Utan skydd för fingrar, fåglar, avgaser och annat smutsigt.
Svenska miljö och hälsokontrollanter skulle storkna om de såg dettaa. Jag går närmare och drar
in den goda doften av fett som droppar och fräser. Mums!

Tour de France, del 1

 
Mot kontineten och Frankrike. Två veckor med siket inställt på god mat, dryck, cykling och värme.
 
 
 
Började med ett lågvattenmärke. Currywürst med varm tomatsås och trista pommes på färjan mellan
Rödby och Puttgaraden. Så där ja! Nu var det avklarat. Efter denna måltid kan det bara bli bättre.
 
               
 
Nu börjar det likna något. På Brasserie Le Pyrénéen i Toulouse, den rosa staden,
är inredningen i jugentstil,menyn och servicen en helt annan än den på färjan kvällen innan.
Här var jag så utsvulten att kameran glömdes
bort. Det blev bara bilder på resterna av den.
 

Hallonhistoria eller man tager vad man haver.



Skulle till middagen idag göra någon god röra till kycklingen som grillades i
ugnen. Det blev ett nytt tillbehör. Gott och annorlunda.

Skiva purjolök och röd lök och stekte i olja. Häll på en liten skvätt vitt vin
och pressa i citrosaft. Koka ner en stund.

Strö över rårörsocker och koka sjud en stund till. Strö över frysta hallon och
ännu lite mer socker. Låta småputtra. Salta och peppra.

Klart att servera.

Bomans hotell i Trosa

Min lillebror Andreas är restaurangchef på Bomans hotell i Trosa. Han bjöd familjen dit när min yngsta bror just kommit till Sverige för en månads semester. Vanligtvis bor han och hans familj i Adelaide, Australien. Jag hade hört mycket gott om stället men blev ändå glatt överraskad. Så mysigt, så fina rum, så god mat och bra service och vilken urgullig lite stad. Skall du ha besök från utlandet och vill visa upp Sverige från sin mest pittoreska sida är Trosa ett tips.









Minisviten Plantagen med inredning i kolonialstil passade perfekt!



Utsikt från balkongen mot trädgården och restaurangen med uteservering.



Att spela boul i kvällssolen i trevligt sällskap och med god dryck är en bra
början på en vistelse på Bomans.



Hitta man inget i den digra vinlistan till middagen kanske titten i fyndlådan
kan överraska med ett härlig dammig flaska från vinkällaren.



Vi man bli omhändertagen, få ansiktsbehandling eller massage ligger
spaavdelningen i ett av gårdshusen.



Efter den goda frukostbuffén blev det ett bad och sedan promenad i byn.



På båda sidor om kanalen finns fina promenadvägar. Idyll!



Vill du proviantera och eller höja blodsockret en bit så kan du sticka in huvudet
på choklad och marsinpanbutiken vid torget.



De fina trähuset från sekelskiftet som kantar kanalen har ofta både fina
trädgårdar och charmiga verandor.





Inte bara jag som besökare tycker att det här verkar vara paradiset på jorden.


Flädersaft

Min dotter Wilma har plockat fläderblommor och gjort saft som nu står i bunkar i köket och doftar fantastiskt. 
Här kommer receptet.

Plocka 30 stycken fläderblomklasar och lägg dem i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.

Borsta 3 citroner i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
 
Koka upp 1,5 liter vatten och rör ner1,5 kilo socker och  50 gram citronsyra.

Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.

Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.

Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)


Snabbmat



Snabbmat utan stekos, kastruller, eller lång tillagningstid.

Skrapa eller mal nötinnanlår en eller två gånger.
Forma till en biff med en lite grop i mitten.
Knäck ett ägg och lägg gulan i gropen.
Finhacka rödlök och lägg bredvid biffen.
Lägg en sked kapris bredvid löken.
Klicka upp en sked dijonsenap.
Dekorera med färska ärtskott.
Tag ett par varm med pepparkvarnen och
några flingor salt över hela anrättningen.

KLART!

Råbiffen på bilden serverades på Brasserie Elverket.


Sveriges nationaldag

Goda vännerna bjöd på femkamp och middag i trädgården på Nationaldagen.
De mörka molnen höll sig borta och den försommarvackra trädgården var så
svenska vacker som det går.



Med fingerfärdighet hade de ost och tomatfyllda serranoknytena fått ett
skärp av gräslök. Försökte få familjen att fixa catering till mig på dessa
godsaker till vår studentmottagning nästa vecka utan resutat. För fyra
familjer var det möjligt att producera knytena men inte för ett stort sällskap.
Sätter upp dem på "eventuelltlistan". Har jag en oas av tid på fredag kväll
kan det hända de dyker upp på buffébordet. Så söta och så goda!



Vi drack med andakt det mousserande vinet som familjen köpt hem Frankrike
under en bilsemester för några år sedan. Mmmmums!


Grillsäsong

Nu och ett par tre månader framåt kommer griilloset ligga tungt över skärgårdsvikar,
på tältplatser och i villaträdgårdar. Säsongens första grillmiddag är efterlängtad.
Vi kastade bort den förra rostiga grillen på höstens städdag och fick nu använda
områdets allmäna. Fungerade perfekt för fläskkarrén.



Till köttet serverades kokt madelpotatis som smörslungats med färsk timjan,
citronzest, flingsalt och färskmalen svartpeppar.



Salladen till blev färsk spenat, tomat, chevré, stora kaprisar, olja och vinäger.



Ett gott tillbehör till grillat är olika sorters frukter som efter kötter får ligga
på grillen och få vacker yta samtidigt som smakerna förhöjs. Vi tog den här
kvällen ananas och strödde sedan på lite chiliflakes.


Wallers



Vårmiddagen på Wallers i Visby i lördags blev till en minnesvärd upplevelse.
Vackert dukar, trevligt sällskap, vällagad mat av råvaror från ön och förträfflig
service. Livet är gott att leva!





Grön sparris, pancetta, parmesan och ramslöksholladaise. Yes!



Fin flankstek på planka.



Rabarber och vaniljglass.


Crêperiet i Visby

Vi har några "måsten" när vi är på besök i Visby. Det låter betungande med måsten
men i dess fall är det bara trevligt, gott och njutningsfullt. En av dessa ställen vi alltid
återkommer till är Crêperiet på Wallers plats 3. Här kan man beställa in matiga
franska galetter eller söta crepes med bär, grädde och choklad.

I solen på altanen eller inne i den lilla trånga matsalen är det ofta fullt av folk.
Bäst till dessa pannkakor passar ett glas torr cider.





www.creperielogie.se


RSS 2.0