Moule Mariner och fredagsmys med döttrarna

Popcorn och chips hör ofta till fredagsmys i soffan. Min döttrar älskar som många vet god mat och önskade sig nu i fredags musselsoppa. Jag tycket att det är både enkelt att laga, gott och prisvärt. Här kommer ett enkelt recept.



Skölj och kolla igenom två nät svenska blåmusslor. Plocka bort skadade och trasiga musslor.



Hacka en gul lök och 4-5 vitlöksklyftor. Skölj och plocka av bladen från 
stjälkarna på persiljan. Det behövs minst två deciliter blad. 



Fräs löken med lite smör, lägg i musslorna och häll över lite matlagningsvin.
Det jag råkade ha öppet i kylen var en god Alsace. Men vilket vitt vin som
helst duger. Ca 2 dl behövs. Låt koka under lock i 10 minuter eller tills
musslorna öppnat sig. Rör om lite då och då. När musslorna är klara
häller man över några dl grädde och strör över bladpersiljan. Rör om
igen och servera genast med ett gott bröd. 



 

Triss i Italiensk mat

Som alltid med italiensk mat är det råvarorna som få tala för sig själva.
Tänk att tre vita ostar och en klick olivolja kan göra att jag jublar.
Eller att tre "mackor" lätt kan utgöra en hel måltid. Får man sedan
tre kulor italiensk glass i en strut är lyckan gjord.




Mozzarella, mascarpone och ricotta.



Gåslever, lardo och tomatbruscetta.



Mörk choklad, hasselnöt och cocos.


Söndagspromenad till Rosendals trädgård



Tips från Rosendals trädgård. Rätticka, kardon och pumpa är kanske inte de vanligaste
råvarorna i svenska hushåll.



Purjolök i en zinkhink. Vackrare än blommor i en vas.



Söndagen tillbringade jag i höstsolen på Djurgården med hunden Siri och
äldsta dottern Wilma. Det var fler än vi som styrde kosan mot Rosendals
trädgård för att fika. Köerna avskräckte oss så istället blev det på Kruthusets Kafé
vid Hundudden som vi värmde oss med varm choklad och ljumma kanelbullar.


Höstmiddag hos goda vänner

     
I går kväll skickades staffetpinnen vidare från vännerna i Tyresö till vännerna i Saltsjö-Boo.
Höstmiddagen för åtta personer började med en skål och lite förplock med goda ostar.
Att paret tycker om vin syns även på väggarna.

Sen fick vi slå oss ner vid det vackert dukade bordet med många
ljus som lös upp i höstmörkret.



Förrätten förbereds i köket. Den lätthalstrade tonfisken med lime/sojasås och
kryddstarkt guachamole smakade utsökt. Till det serverades Villa Maria
en Sauvignon Blanc från Nya Zealand.

     

Varmrätten bestod av anka med ungsbakad mandelpotatis, palsternackspuré
och palsternackschutney samt rödvinssky. En vällagad hösträtt.





Spåret från Nya Zealand fortsatte i det röda vinet till huvudrätten.
En god Pinot Noir, Stoneleigh/Marlboroug.

   

Cokladmousse med hallonsylt, lemoncurd och färska bär, ett gott dessertvin och
några chokladtryfflar avrundade middagen på ett förträffligt sätt.



Två av familjens fyra små gullegrisar sover sött efter mycket uppmärksamhet från gästerna.


Frukostmacka



Två skivor surdegsbröd, västerbottenost, kaviar, stekt ägg med flingsalt och chiliflingor,
sallad, tomat och groddar.


Billiga middagen



Skala och tärna potatisen
Stek vitlök ingefära och chilii med spiskummin och garam masala i lite olja i en kastrull
tills kryddorna blandats och fått fin färg.
Lägg i den tärnade potatisen och de sköljda kikärtorna och tomatpuré i kastrullen, 
fyll på med vatten och lägg i en buljongtärning. När potatisen är mjuk lägger du
i finsstrimmlad purjolök och färsk koriande samt pressar i lite citronsaft.
Servera till kokt ris eller bulgur.


Vegetarisk humor


Alla goda ärtor är verkligen värda en chans. Men självklart även freden.


Mandarin



Snygg ettikett och gott innehåll. Mandarinlemonad på franska ett bra
alkoholfritt alternativ.


Söndagstek

Helstek fläskkarré marineras och steks i ugn.

 

Ingredienser till marinaden efter tycke och smak:
Flytande honung
Sweet heat BBQ
Rapsolja
Färsk timjan
Soja



Äppelchutney med ingefära.



1 röd lök, 3 äpplen, 6-8 skivor färsk ingefära, en bit färsk chili,
1 msk flytande honung och 2 dl socker.
Skiva lök, skala och tärna äpplena och blanda med de andra
ingrediensern i en kastrull. Kokas en timme. 





Nyponmarmelad



http://vimeo.com/29567760


Goda vännen Sanna Fyring Liedgrenär en matkreatör med en väldigt inspirerande hemsida. Där kan man bland annat titta på fina små filmer som hon och mannen Oscar skapat. Jag har aldrig gjort nyponmarmelad i hela mitt liv. Efter att ha tittat på hennes fina film är jag sugen på att ta med mig korgen på nästa hundpromenad och plocka de vackra gulröda nyponen på buskarna på väg ner till Nyckelviken.


Stora Nyckelviken i Nacka



Efter en solig höstpromenad med man och hund blev den en mysig fika på
Stora Nyckelvikens gård, Nacka. Det är fortfarande öppet lördag och söndagar
mellan 11-16.

   
Lusthus, trädgård och brysselkål.



Det är tur att man gått en bra bit och har lika långt hem när
man smäller i sig den här tunga, kaloristinna chokladkakan.


N stor stark



Vår vän och förre granne Peter Roos har tillsammans med några goda vänner nyligen
släppt N stor stark. Ölen alla förr i tiden drack på krogen men nu aldrig vågar beställa.
Ölkunniga gäster och finsmakare kräver ofta att krogarna skall ha ett stort utbud av öl både
på flaska och kran. Men om man bara vill ha en ljus, lättdrucken lager och helst en halv liter
åt gången passar N stor stark bra. Just nu är det bara ett visst antal krogar som serverar
ölen på flaska. Men deras ambition är att flera restauranger och Systembolaget skall kunna
sälja deras öl. Namnet är ju inarbetetat sedan länge och lär inte glömmas bort.


RSS 2.0