Matkonst på väggarna i vårt kök



Plåtskylten fick jag av min dotter Ellen på min namnsdag. Tycker den passar perfekt över
konstverket av Christina Krall. En riktig festmingelbild som pryder sin plats över kökssoffan.



Strömmingar är goda och dekorativa. Akrylmålning av Tommie Frisk min svärmors sambo.



I en bar kanske? Vet bäst gör konstnären och vännen Mikael "Stålis" Ståhlström.



Ölandsprimörer av den Katalanske konstnären Joaquin Ibanez-Arellano.


Våfflor med röra



Istället för sylt till våfflorna tycker jag att det är gott med en bärröra.

Den här innehåller:
2 dl frysta hallon (tinade)
2 små bananer (skivade)
1/2 dl kokosflingor
rivet skal från en lime

Blanda allt i en skål och servera till nygräddade våfflor och lite vispgrädde.


Värme i höstrusket



Varför inte värma sig med en varm kopp choklad, vispgrädde och toppa med
några marshmallows? Duger lika bra i Sverige som den här smaskiga som dottern
Ellen sörplade i sig på ett café vid matmarknade i Adelaide förra året. Då var den
försommar här och höst i Australien.


Vingård med prisbelönt kök



Restaurangen på vingården d ´Arenberg i vindistriktet McLaren Vale
söder om Adelaide i Australien har ett prisbelönt kök. Den familjeägda 
krogen har flera år fått utmärkelsen Best Winery Restaurant i South Australia.

Omgivningarna och utsikten från den stora verandan och den  lite
mindre matsalen är hänförände. Maten är vällagad och smakrik och
services trevlig. Efter några timmar där med en trerätters lunch
rullade vi ut till de väntande bilarna. Eftersom det var Australiensisk
höst när vi var där tänkte jag att de inspirerande bilderna kanske
skulle passa oss nu. Visst blir man sugen på långkok, mustiga
såser och tunga rödviner när man ser dessa bilder. Tag fram lammläggen,
älgsteken, svampen och bönorna och ägna helgen åt slowfood!









Så här glad i hatten blir min käre far av kökskonst på hög nivå!
Vi alla som var med på lunchen tar av oss hatten till kokarna
och kökschefsduon Nigel Rich och Peter Reschke.
Vill du läsa mer gå gärna in på deras hemsida www.darrysverandah.com


Kött från djur som levt i Stockholm skärgård



Vill du äta närproducerat kött från djur som levt bra och slaktats
utan lidanden av långa transporter?

Det vill jag, mina kollegor och barnen på den förskola jag driver. Därför gör
vi som många andra skolor och förskolor i Nacka, på Värmdö och dess omnejd.
Vår kock Peter köper vårt kött från skärgårdsslakteriet Ö-märkt och
lagar den i vårt kök på förskolan. Slakteriet säljer självklart också till privatpersoner.




Man kan som privatperson antingen handla på gårsdsbutiken vid Tavastboda eller hämta
sina beställda köttlådor på någon av utlämningställena runt Stockholm bland annat
Ica Kvantum på Värmdö eller Cajsa Warg på Söder.
Kika gärna på deras hemsida www.o-markt.se


Lingonpaj

 



En supergod höstpaj med lingon.

RECEPT

Pajdeg: 100 gram smör
0,5 dl hela linfrön
2,5 dl dinkelmjöl
1 krm salt

Kolasås: 1,5 dl grädde
1,5 dl råsocker
0,5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Topp: 3 dl färska lingon rårörda
1 dl socker
1 tsk färsk riven ingefära

1. Värm ugnen till 175 grader
2. Blanda ihop ingredienserna till en deg och ställ in i kylan ca 30 minuter.
Tumma ut degen i en pajform med löstagbar kant.
3. Grädda pajen i 15 min.
4. Blanda under tiden ihop grädde, socker och sirap i en kastrull.
Koka livligt i 15 minuter eller tills kolasåsen tjocknar. Blanda i vaniljen på slutet.
5. Låt både paj och sås svalna och slå sedan såsen över pajen.
6. Riv ingefäran och blanda den med lingonen och sockret.
Rör till sockret smält och lingonen börjar safta sig lite.
7. Lägg lingonen på pajen och servera sedan.




Kantareller



Kantareller, sann lycka!



Svensk så det förslår.
Potatis, lax och nyplockade kantareller i en gjutjärnspanna i min vän Pias stuga i Hälsingland.


     


 





Dukes surfbar på Mallorca

Jag har en förkärlek för surfrestauranger. Har ju redan skrivit om Surfers i Visby. Här kommer ett tips om ett annat bra ställe på en annan mysig ö, Mallorca. I distriktet Catalina i Palma ligger Dukes. Det drivs av en grek/tysk och en kille från ön. Stället är litet men man har möjligheter att äta både vid barbord och sittande i soffor i små hörnor. Dukes har också en liten innegård. Köket ligger mitt i lokalen med angränsande bar.



När vi var där i juli hade en bordsbokning varit nödvändig om vi kommit lite senare på kvällen. Nu slank vi in precis när de öppnade efter siestan och fick snabbt plats vid barborden. Från de höga stolarna hade vi bra utsikt över de andra gästerna som droppade in. Den här kvällen var det säkert femtio procent svenska gäster. Trots det känns Dukes inte alls som en turistfälla.



Maten är lagad med exotiska kryddor och har influenser från alla världens hörn. Servicen är avslappnad och hjärtlig och inredningen enkel och inspirerande. Har man inte tidigare vågat sig ut på en våg med en brädbit underfötterna blir man sugen efter att ha varit på Dukes.



Vill du läsa mer om det här sköna stället gå gärna in på deras hemsida.

www.dukepalma.es


Matglada systrar

Jag är så stolt över våra härliga döttrar som liksom jag och min man
uppskattar god mat. Det är en fröjd att ha en familj som älskar att laga
och äta god mat.



     

Det spelar ingen roll om det är kokosmjölk ur sitt skal, kycklingfötter i Chinatown i Sydney till frukost, en wrap på Leva Kungslador utanför Visby eller hopplock från närbutiken i El Toro på Mallorca. Alltid är det lika nyfikna och sugna på att pröva något nytt.





Det är med glädje jag betalar för en 15 bitars sushibåt per barn!


Sommarens sista glas rosé?





i går var kvällen var varm och solig. Mötte mannen ner på uteserveringen på
 Restaurang J i Nacka Strand efter jobbet. Kanske blev det sommarens sista glas rosé.
 Nej, än är hösten inte här trots att det står september i kalendern.


70-tal



Kokkaffe på bryggan i Hälsingland. Solgul och snygg kanna i 70-tals design.


RSS 2.0