Moderna Resor

JIPPI!
Jag har fått in ett resereportage i det relativt nya resemagasinet
Moderna Resor. Ett reportage om vindistriken runt Adelaide i Australien
kommer i nästa nummer.

Det var jätteroligt att skriva reportage men naturligtvis var själva upplevelserna
på resorna i McLare Vale, Clare Valley och Barossa tillsammans med familjen
under mina tre besök i Australien fantastiska.

Tacka Anna Norström, chefredaktör på Modena Resor för förtroendet och tack
min peppande man Göran och mina barn Wilma och Ellen som oavsett vad jag
skriver om alltid ger uppskattande ord.

Tack lillebror Henrik, svägerskan Carolina och lilla Astrid för att ni tog mig
runt på så fina ställen senast jag var hos er i Australien i julas.








Good food..Good friends..Good times..



Vi är fyra familjer som turas om att bjuda varandra på middag med jämna mellanrum.
Fast den här gången blev det ett väldigt långt hopp mellan gångerna. I lördags när vi
äntligen träffades hemma hos oss var temat franskt. Förrätt blev anklevermousse med
fikonmarmelad. Huvudrätt skaldjursplatå och dessert creme brulee.
En härlig lång kväll med mycket bubbel och skratt.

Vännen Christian övar sig på att öppna ostron under överseende av min
man Göran.



Det blev inget fotografi på fikonmarmeladen. Brungrön röra gör sig sällan
på bild men här kommer receptet. Marmeladen passar utmärkt till paté,
pastejer, ostar eller till frois gras.

250 g torkade fikon blötläggs i vatten över natten.
3dl av blötläggningsvattnet och 1,5 dl råsocker kokar man de
skurna fikonen i under 40 min.
1 vaniljstång kärnas ur, frön och stång läggs i fikonkoket tillsammans
med ett kryddmått malen kanel och 1 matsked färskpressad citronsaft.
Allt får småputtra i 10 minuter och får sedan svalna i en glasburk.
Ställ i kylen efter att vaniljstågen plockats upp.






Viva Italia!



Just hemkommen från Rom. En jobbresa med mycket god mat och dryck.
Trastevere, området där jag bodde hade många bra krogar med skiftande
antal turister. Ju längre in i gränderna dess färre översatta menyer och
"inkastare". Här på torget Piazza Navona stod kyparna ute på gatan och
väntade på att locka in någon av de  många förbipasserade hungriga eller
törstiga.

     

En stor del av dagen går för italienare åt till mat, matlagning eller samtal kring mat.
Efter en väldigt enkel frukost bestående av kaffe och en söt kaka blir det vid tvåtiden
inte så sällan en regäl lunch. Framemot klockan sju när man slutat jobba passar en
aperitivo bra. Något gott att dricka på en bar som bjuder på en buffé av godsaker.
På stället Tanto ero Tanto Antico som är en vinbar, enoteca vid Piazza Casimoto plockade
den barska servitrisen fram  mozzarella, rökt ost, riccottaost med jordgubbar, små olivoljestekta
brödbitar med kyckling, oliver, rädisor och andra grönsaker och chips.



En av mina favoriträtter! Carpaccio. Tunt skivad oxkött på en bädd av ruccola,
några inlagda kronärtskockor, plommontomater, ringlad olivolja och grovmalen
svartpeppar. Enkelt och gott!

    

Magil Estate, Penfolds vingård i Adelaide



I utkanten av villaområdet Wattle Park i Adelaide ligger den världskända vinproducenten Penfolds
vingård. Här kan man provsmaka vin och äta gott på restaurangen med utsikt över Adelaide.






Skillogalee i Clare Valley



Clare Valley en och en halv timmes bilresa från Adelaide producerar en hel del vita viner som Riesling och Gewürstraminer. På gården Skillogalee drack jag deras krispiga, kalla Riesling och åt en lantlig lunch.
Den lilla stugan och omgivningarna runt tar dig hundra år tillbaka i tiden.



Eftersom området är väldigt torrt serveras regnvatten till vinet på restaurangen och toaletten spolas med gulbrunt vatten från dammen. Alla råvaror är från lokala producenter.

Vill du läsa mer om vingården gå in på www.skillogalee.com.au
Är det så att man vill ha gården som utgångspunkt för besök på andra
vingårdar och stanna i dalen några dagar finns det här möjlighet att hyra
boende. Bokas via hemsidan.





Skuggan under verandans tak var välbehövlig den här dagen då det blev
runt 35 + på eftermiddagen.

Rockig experiment



En lokal att prova vin i kan vara byggd i plåt och vinlistan för dagen skriven på en griffeltavla. Jag provade mig igenom flera av de röda vinerna och valde att köpa med mig en flaska Whip Hand. En Cabernet Sauvignon från 2006. Dyr men den passade perfekt till lammlägget vi bjöds på av vännerna i Sverige någon månad senare. 





Red Heads vinmakare har det här som ett sidoprojekt. De är anställda på större gårdar men tycker att friheten att experimentera under denna etikett kompletterar jobbet på de större "vinfabrikerna".

Gourmetkök



Rött mousserande Shiraz som fördrink på restaurangen D`Arenberg Verandah i
McLare Vale. Menyn är så genomtänkt och varje rätt så lockande att det är svårt
att välja. Om man har lika mycket bestlutsångest vilket vin man skall dricka till maten
går det lätt att slinka in för att prova vinerna i gårdens Cellar Door vägg i vägg med
matsalen.



Pilgrimsmusslor till förrätt. Mmmmmm!







Ljuvliga desserter!


Vingård i McLare Vale



Jag har tidigare här i bloggen skrivit om vingården D´Arenberg i McLare Vale utanför
Adelaide i Australien. Då var jag där i juni och Australien hade vinterväder. Tjugo
grader varm och restaurangen serverade lite tyngre mat. Vid mitt senaste
besök nu i julas letade sig temperaturen upp mot fyrtio och många gäster satt på
verandan för att njut av en lätt lunch. Bland borden hittade jag vinmakaren själv,
Chester Osborn. Han ställde glatt upp på bild med en av hans gårds goda viner.
En av de vita viner gården producerar finns att köpa på Systembolaget. Lucy Lizzard är
ett vitt, friskt vin som är lika gott i ett varmt Australien som en något svalare sommardag
i Sverige.







Omgivningarna kring McLare Vale är kuperade och gröna. Det finns vingårdar
med någon kilometers mellanrum, ibland närmare så det är lätt att spendera
en dag här. De tre gånger jag besök dalen har jag bara köpt med mig vin hem
till Sverige som inte exporterats hit. När jag öppnat flaskorna har alltid minnena
kommit tillbaka och en önskan om att besöka dalen igen. Nästa gång gör jag gärna
det under skördeperioden. Kanske själv få vara med när druvorna plockas.


Lammbog och sötpotatischips.

   

Påskdagens middag bestod av ett lågkok på lammbog, mandelpotatsipuré, butternutpumpa som marinerats i chili och smörslungade haricovert. Väldigt gott!

Recept lammbog: Fräs på lammbogskivorna i stekpanna med salt och peppar.
Lägg i en gryta med rödvin och fond. Koka på svag värme. Fräs ihop skivad vitlök,
charlottenlök, tomatpuré med olivolja och häll över lammkoket. Salta och peppra
och lägg i ett lagerblad. Koka länge på svag värme tills köttet blivit så mört att
det faller isär. Servera med god tillbehör.


Men ett annat favorittillbehör var sötpotatischips.

  

Väldigt enkel. Skiva tunnt och lägg på plåt med olivolja och flingsalt. Gärna
varmluft. 180 grader i 15 min. Vänd på skivorna och låt vara inne 15 till.
Sänk värmen till 80 grader tills dess att chipsen har blivit krispiga.


Dumplings



I julas då jag var i Australien bestod stor del av dagen av inhandling
av råvaror, matlagning, restaurangbesök och naturligtvis många och långa
måltider. Under en av svängarna förbi matvaruaffärerna och marknaden
hoppade vi in och köpte kinesiska specialiteér. Ånkokta knyten, smakrika
revbenspjäll, kycklingfötter i syrlig sås. Mums! Ett perfekt mellanmål.

RSS 2.0