Kinamat på Surfvis

Surfers i Visby
På Gotland i Visby driver sedan två år Mymlan Isenborg och hennes kompanjoner Per och Nisse enligt min mening Sveriges bästa kinarestaurang. Och det är inte ens en kinarestaurang. Här hittar du inte kopierade menyer nedstoppade i plastfickor i en vadderad pärm. Tre små rätter, friterad banan med glass och falsk hajfenssoppa lyser med sin frånvaro. Det finns inte en enda rätt med cashewnötter och de som arbeter i servisen kan alla uttala bokstaven R.

Mymlan och hennes pappa Göran på besök.

Varför utklassar då en Surfrestaurang innanför Visbys medeltida ringmur alla kinakrogar i landet? Jo, maten lagas med själ och hjärta. Kryddor som kanel, stjärnanis, ingefära, sichuanpeppar och koriander gör att alla de små rätter man plockar ihop efter hur många man är runt bordet eller hur mätt man vill bli smakar himmelskt. Min goda vän Lena som åt på Surfers för första gången förra veckan sa - Det finns ett före den här middag och ett efter. Det är en milstolpe i livet.

En av de två kvällar vi åt där i förra veckan var det kö utanför innan krogen öppnade klockan 17.00. Resten av kvällen var fullbokad men folk letade sig dit för att eventuellet kunna äta en tidig middag innan alla andra gäster som varit ute i god tid och bokat bord började strömma in. Trots att det under många kvällar i juli är fullt har alltid den trevliga och serviceinriktade personalen tid att grundligt berätta om rätterna som bärs ut på stora blickor och presenteras en och en. Man får reda på hur rätterna lagats, vilka kryddor som karaktäsierar dem, i vilken ordning de lämpar sig bäst att äta och även små anektoder kring hur rätten fått sitt ursprungliga kinesiska namn.


Det märks att Mymlan gått i Erik Videgårs skola och var en av dem som arbetade på En halv trappa i Stockholm för några år sedan. Tyvärr finns inte den krogen kvar så är man sugen på att äta kryddig och vällagad kinesisk mat får man ta färjan över till "Öjn". Är det så att man inte har något annat ärende eller anledninga att besöka den vackra medeltidsstaden så får man ändå lön för mödan på Surfers.

                                                        
                                                            


Ett tips är att börja med en av de goda drinkarna till exempel Chengdou Schanaza med mango, gin, mynta, ingefära och honung. Tilll den kryddiga maten passar så klart öl eller enligt mig ännu hellre ett vitt kallt rieslingvin efter Mymlans rekommendation. Önskar man dessert efteråt svalkar en fruktig sorbet. Sedan är det bara en vacker solnedgång som fattas för att kvällen skall bli perfekt. Ett bra ställe att njuta av den är från Krönet. En av Visbys mysiga utomhusbarer.

Klicka på bilden för att komma till Surfers hemsida.
                                                 

 


Kommentarer
Postat av: Svägerskan

Å vad fint du beskriver Surfers Fredrica, rätt på pricken.

Så underbart är det.

2011-08-23 @ 14:07:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0